Johtamisesta

YAMK-opiskelijat saivat intensiivisen alun opinnoille ja ovat nyt täydessä vauhdissa oppimistehtävien tekemisessä. Strateginen johtaminen on yksi tutkinnon tärkeistä alueista ja jo ensimmäisellä tunnilla virisi hyvä keskustelu hyvän johtamisen merkityksestä. Samalla tiedostettiin, että itsensä johtaminen on kaiken lähtökohta. Oikeaan suuntaan ollaan menossa ja minäkin johdan itseni taas kirjoittamaan blogia.

Moni meidän ylemmän AMK-tutkinnon opiskelijoista työskentelevät kuntapuolella ja siksi kiinnitinkin varmaan huomion viime lauantain pieneen uutiseen (HS 26.1), jossa kerrottiin kunta-alan luottamusmiehille tehdystä kyselystä. Raportin otsikko on Perusasioista pieniin ihmeisiin – kuntajohtamisen kuva ja aiheena  johtaminen sekä erityisesti millaista ihanteellinen johtaminen olisi omalla työpaikalla.  Tulokset ovat karua luettavaa; työntekijöitä ei kuulla, päätöksiä tehdään salassa ja pomot käyttäytyvät asiattomasti ja jopa rikkovat lakia.

Onneksi hyvääkin johtamista löytyi ja tutkimuksessa esiin tulleet hyvää ja toimivaa johtamista määrittelevät asiat jaoteltiin viiteen luokkaan: 1) vaikutusmahdollisuuksien tarjoamiseen, 2) jämäkkään ja johdonmukaiseen toimintaan, 3) työntekijöiden ja työyhteisön tukemiseen, 4) lakien ja sopimusten kunnioittamiseen sekä 5) ammatilliseen ja johtamisosaamiseen.

Pomoilta toivottiin ihmissuhde- ja vuorovaikutustaitoja sekä erityisesti ryhmän johtamisen taitoja. Lääkkeenä koulutusta pomoille, mutta myös koko työyhteisölle. Koulutuksen lisäksi haluttiin mentorointia ja työnohjausta, jotka antaisivat mahdollisuuden pohtia omaa työtään ja purkaa työpaikan ongelmatilanteita. Kuntajohtamisen taso vaikuttaa huolestuttavalta ja tästä lähtien taidan lukea kuntauudistuksesta vähän uudesta näkökulmasta. Minkälainen uudistaja on esimerkiksi kuntajohtaja, joka ei luota alaisiinsaa ja kyseenalaistaa heidän ammattitaitonsa?

Advertisements

Published by

leenab10

senior lecturer in Cultural Management

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s