Itsensä johtamista päiväkirjojen avulla

Tietokoneeni kovalevy meni jumiin viikko sitten. Otin asian näennäisen rauhallisesti ja vein koneen huoltoon. Paniikki iski illalla kun en päässyt kirjoittamaan päiväkirjaa. Ymmärsin myös, että vuodesta 2006 kirjoittamani päiväkirjat olivat ehkä tuhoutuneet omaa tyhmyyttäni. Muu materiaali leijailee erilaisissa pilvissä, mutta päiväkirjojani en sinne laita.

Kirjoitan päiväkirjoja selvittääkseni ajatuksiani. Siihen liittyy myös tapahtumien kuvailua, mutta muistojen taltioiminen ei ole pääasia. Tärkeintä on pohtiminen. Mitä, miksi ja entä sitten? kyselen itseltäni. Perkaan pahaa oloa ja poimin päivistä onnistumisen hetkiä ja oivalluksia.

Kun ajatukset on järjestetty paperille, ryhdyn usein pohtimaan tulevaa. Se voi olla haparoivaa – mitä jos? kyselyä tai tavoitteita seuraavalle viikolle tai vaikkapa päätös lähteä aamulenkille. Jostain syystä nämä päiväkirjaan kirjoitetut “tee aamulla ensimmäiseksi matkalasku” toteutuvat yleensä hyvin.

Nyt kun oma tietokone on huollossa, päiväkirjan kirjoittaminen tulee mieleen useamman kerran päivässä, vaikka tavallisesti kirjoitan sitä muutaman kerran viikossa. Konkreettisesti päiväkirjani ovat tavallisia word-dokumentteja, joissa on myös valokuvia ja piirroksia. Kirjoitan vuodessa kaksi erillistä päiväkirjaa, joilla on selkeä alku ja loppu. Aloitan uuden päiväkirjan kirjoittamalla johdannon, jossa pohdin tätä hetkeä, tulevaa vuotta ja siihen liittyviä tavoitteita. “Päättelen” päiväkirjan tavallisesti kesällä ja kirjoitan miten kevät meni suhteessa tammikuun lumisiin  pohdintoihin. Syksyllä on taas hyvä aloittaa uusi päiväkirja.

Itsensä johtaminen on tärkeä osa kaikkea johtamista ja nämä päiväkirjat ovat osoittautuneet minulle sopivaksi tavaksi ymmärtää ja ohjata omaa tekemistäni. Muista Itsensä johtamisen välineistä minulla toimivat parhaiten kalenteri ja tehtävälistat. Työssäni ohjaan opiskelijoita kirjoittamaan oppimispäiväkirjoja, joiden tarjoituksena on kuvata omaa oppimisprosessia ja tärkeimpiä tuloksia. Pentti Sydänmaanlakka on kirjassaan Älykäs johtaminen 7.0 nostanut oppimispäiväkirjat yhdeksi tärkeäksi itsensä johtamisen työkaluksi.

Kun päiväkirjaan liittää sanan oppiminen tai työ, rajautuu aihe tiukemmin ja kirjoittamiselle löytyy selkeä tarina ja jatkumo. Oppimispäiväkirjoissa keskustelua käydään myös kirjallisuuden kanssa ja pohditaan opittuja asioita suhteessa omiin kokemuksiin ja havantoihin. Kannattaa myös olla kriittinen oppimaansa kohtaan. Työssä voi oppia myös huonoja käytäntöjä ja ikävää työkulttuuria.

Olen tehnyt erilaisi ihmiskokeita ja jossain välissä minulla oli oma yksityinen päiväkirja sekä erilliset työpäiväkirjat jokaiselle projektille. Palasin kuitenkin nopeasti yhteen päiväkirjaan ilma etuliitteitä. Yksi pää, yksi päiväkirja. Inspiraation lähteenä voi toimia vaikka Doris Lessingin The golden Notebook tai sitten A.W.Yrjänän Päiväkirja taiteesta ja elämästä.

Jos päiväkirjan kirjoittaminen kiinnostaa itsensä johtamisen välineenä kannattaa aloittaa rauhallisesti. Netistä löytyy blogimuotoon kirjoitettuja päiväkirjoja, mutta itse suosittelisin tätä itsensä kanssa keskustelua tehtävän aivan privaatisti. Blogiin voi sitten nostaa aiheita, jotka päiväkirjaa kirjoittaessa tuntuvat tärkeiltä jakaa.

Muutama vinkki aloitteleville päiväkirjan kirjoittajille

  1. Pohdi miksi aloitat päiväkirjan kirjoittamisen. Aseta muutama konkreettinen tavoite. 
  2. Kirjoita säännöllisesti, vaikka joka toinen päivä 7 minuuttia.
  3. Älä lannistu tauoista. Kirjoita vaikka yksi lause ja palaa kirjoittamaan taas seuraavana päivänä.
Advertisements

Published by

leenab10

senior lecturer in Cultural Management

3 thoughts on “Itsensä johtamista päiväkirjojen avulla”

  1. Moi Leena. Mainiota pohdintaa kirjoittamisesta. Toivottavasti päiväkirjasi löytyvät kovalevyltä, etteivät vuosien pohdinnat katoa rikkoutuneet koneen myötä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s