Projekti päättyi, työ jatkuu

Tämän kesän lomaltapaluuni ajoittui TEKIJÄ-hankkeen  viimeiseen seminaariin, jossa pääteltiin kahden ja puolen vuoden teattereiden kiertuetoimintaa kehittävä hanke.

Hyvän päätösseminaarin teko ei ole aivan yksinkertaista ja olikin  hienoa kun pystyimme vielä hankkeen viime metreillä luomaan kohtaamispaikan kahdelle toisiaan tukevalle hankkeelle ja tuomaan keskusteluun uusia ihmisiä. Suosittelen katsomaan myös Kierre-hankkeen tulokset, sillä kun kiertämiselle on löytynyt resurssit ja tahto, tarvitaan yhteinen käsitys tuotantoprosesseista.  Kierre-hankkeessa on keskitetty mallintamaan teattereiden tuotantoprosessia kaikille avoimeksi työkaluksi. Tämä malli sopii hyvin lähtökohdaksi kun suunnitellaan teattereiden välistä kiertuetoimintaa.

Päätösseminaarit antavat tarpeellisen rajapyykin kaikelle dokumentoinnille ja raportoinnille. Viimeisetkin harottavat asiat on pääteltävä ja pistettävä pakettiin ja sitten työ on TEHTY. Projekti on sitten VALMIS. Kun nykypäivän työ usein on rajatonta ja muuttuvaa, on tärkeää laittaa asioille piste ja nauttia hetkestä, kun tavoitteet ovat saavutetut.

Oma roolini TEKIJÄ-hankkeessa on ollut toimia kiertuetoimintaa tukevien koulutusten vastuullisena vetäjänä. Olen saanut tavata teatterituottamisen ammattilaisia ympäri Suomea ja järjestää koulutuksia ihanien ja värikkäiden ihmisten kanssa. Koulutukset koettiin tärkeiksi vertaisoppimisen paikoiksi. Selvisi myös, että teattereissa taiteellinen ja tuotannollinen henkilökunta eivät tunne toistensa osaamisia ja työtä riittävästi. Tuottajien ja viestinnästä vastaavien yksinäisyys oli joskus aivan käsin kosketeltavissa. Onneksi tämä tuotannollienen henkilökunta osaa tukea toisaan ja saa tavata toisiaan alan järjestöjen organisoimissa seminaareissa. Tästä ja monista muista hankkeen kokemuksista asioista voi lukea raportista Kiertueella henki kulkee.

Mistä puhuttiin päätösseminaarin lounaalla?

Hankkeen tulosten esittelyn jälkeen oli vuorossa ilahduttavan hyvin toimiva paneeli, johon oli valittu ohjaaja Mikko Roiha (Vapaa teatteri), kulttuuriasiainneuvos Kirsi Kaunisharju (OKM),
toimitusjohtaja Tommi Saarikivi (STEFI), toiminnanjohtaja Maaria Kuukorento (Teatterikeskus ry) ja uuden Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Minna Sirnö. Kiertuetoiminnan resurssointiin löytyy tuskin suoraan tukea valtion kirstusta, mutta Minna Sirniö nosti esiin saatavuuden näkökulman. Millä tavoin teatterin tekijät saavat esityksiä kaikille? Helsingin runsas esitystarjonta ei paljon auta pohjoisen asukkaita.

Sirniö jatkoi soveltavan taiteen merkityksestä ja sai seminaariyleisön reagoimaan. Toisaalta peräänkuulutettiin soveltavan teatterin osaamista ja toisaalta torjuttiin koko ajatus. Yleisötyö on vähitellen tullut monen teatterin arkeen ja aihe nostettiin esiin myös TEKIJÄ:n koulutuksessa Kokkolassa syksyllä 2012. Aika loppui kesken, kuten hyvissä keskusteluissa kuuluukin ja juttu jatkui lounaalla. Tulimme siihen tulokseen, että käsitteenä sanapari “soveltava taide” on niin epämääräinen, että keskustelu on hankalaa. Yksi tarkoittaa koululaisille suunniteltua työpajaa esityksen yhteydessä, toinen kehitysvammaisten kanssa tehtyä esitystä ja kolmas taidepohjaisia menetelmiä.

Mitä minulta jäi sanomatta?

Päätösseminaarin omaan koulutuspuheenvuoroon yritin mahduttaa asioita, jotka kiinnostavat seminaariyleisöä ja mistä on hyötyä tulevaisuuden kehittämistyössä. Puheenvuoron valmistelu ja esittäminen ovatkin oivallinen tapa pistää omat aivosolut liikkeelle. Junassa matkalla kotiin harmittelin sitten vielä,  että olisi pitänyt vielä loppuun huikata, että ANTAKAA PALAUTTA TOISILLENNE! Halaaminen ja hymykin on hyvä asia, mutta henkilökohtainen palaute ja siitä keskustelu on vain niin tärkeää.

Palautteen antaminen ja ottaminen on taitolaji, jonka vaatii avointa mieltä ja ahkeraa harjoittelua. Varsinkin kun hyvän palautteen pitäisi johtaa oppimiseen ja jopa toiminnan muuttumiseen. Opettajan työn ydintä on ohjaus ja palaute. Harvoin saan kuitenkaan palautetta siitä kuinka hyödyllistä palautetta olen antanut tai mitä ajatuksia ja tekoja ohjauskeskustelu herätti. TEKIJÄ-hankkeen kirjoittamistani artikkeleista sain palautetta! Olin aivan innoissani Lauran, Marian, Nooran ja Katrin kommenteista. Joskus tietenkin vähän lannisti, kun huomasin suomen kielen taivutusten olevan päin metsää. Usein palautteesta löytyi hyviä kysymyksiä kuten:” mitähän sinä tällä tarkoitat? ja vastaukseni oli, että ei harmainta aavistusta… Joku kommentti herätti uuden ajatuksen ja sai minut näkemään materiaalin uusin silmin ja muuttamaan tekstiä hyvinkin paljon. Toisen ihmisen näkökulma auttaa näkemään omat sokeat pisteet.

En usko projektihelvettiin. Kun Gordon Ramsey huutaa dramaattisesti Hell´s Kitchenin osallistujille vaihdan nykyään kanavaa. Liikaa fiktiota. Palautteen vaikutus edellyttää luottamuksellista ilmapiiriä ja sitä sain kokea TEKIJÄ-hankkeen projektitiimissä. Projektipäällikkö Maria Salomaa onnistui tiiminsä kanssa luomaan ilmapiirin, jossa hankalatkin asiat ovat järjestelykysymyksiä. Positiivisuus ja avoimuus luovat hyvän maaperän palautteen ottamiselle ja siitä oppimiselle.

Projektit päättyvät kuten niiden pitääkin ja nyt on aika jalostaa TEKIJÄ-hankkeessa opittua. Monta hankkeessa oivallettua asiaa olen hyödyntänyt ja tulen hyödyntämään kulttuurituotannon ylemmän AMK-tutkinnon opetuksessa. Projektit päättyvät, kuten niiden kuuluukin, mutta yhteisten kokemusten ja uusien oppien vahvistama meidän on helpompi jatkaa työtä yhdessä.

IMG_1137

Advertisements

Published by

leenab10

senior lecturer in Cultural Management

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s