Menneisyyden vanki vai tulevaisuuden toivo?

Olin viime viikolla Lahdessa pitämässä portfoliokoulutusta Luova polku hankkeessa. Tavoitteena oli  määritellä omaa ammatillista osaamista ja tehdä se nettisivun muodossa näkyväksi ensin itselle ja sitten kollegoille.

Portfolio tai ansiokansio on tuttu erityisesti luovan alan tekijöille, jotka ovat jo opiskeluaikanaan keränneet kansioihin parhaimmat työnsä. Valokuvaajat esittelevät valokuvia, kuvataiteilijat kuvia, arkkitehdit suunnitelmia, tanssijat tanssivideoita jne. Homma tulee monimutkaiseksi kun kyse on kuvataiteilijasta, joka oman taiteellisen työn ohella koordinoi projektia ja tekee nettisivuja.

Mihin ammattiosaamisen määrittely perustuu ja kuka sen tekee?

Olin pyytänyt osallistujia ottamaan mukaan ansioluettelon ja jonkin työnäytteen, josta ilmenisi jokin tärkeä oma taito. Ansioluettelot oli mukana ja työnäytteitä löytyi netistä, mutta oman osaamisen esittely työnäytteiden kautta tuntui vieraalta, miksi?

Ansioluettelo on tärkeä perusdokumentti, joka on hyvä pitää ajan tasalla. Se on todiste virallisista meriiteistä, joista tutkinnot, työsuhteet ja virkanimikkeet ovat pääosassa. Monella luovan alan tekijöillä ansio muodostuu pienistä virroista, jolloin työtodistuksia ei kaikesta ole mahdollista saata ja oman kokemuksen  esittäminen ansioluettelomuodossa on vaikeaa.

Testasimme mitä ansioluettelo kertoo, esittelemällä vieruskaverin ansioluettelon pohjalta. Tehtävää helpotti keskustelu, jonka aikana päästiin syventymään toisten osaamiseen. Esittelykierroksen jälkeen monen silmistä näkyi tyytyväisyys.

–       Kuina toinen voikaan kuvailla minun osaamista noin hienosti?

Tässä syy, miksi oman osaamisen portfoliota kannattaa lähteä työstämään ryhmässä. Oman kokemukseni mukaan ryhmä toimii parhaiten kun osallistujat edustavat erilaisia taustoja ja kokemusta. Toisten kysymykset auttavat selittämään konkreettisesti mitä on oppinut kokemuksistaan ja kuinka niitä voisi soveltaa toisissa tilanteissa. Kaveri voi myös tunnistaa taidon, joka ei itselle tule mieleen. Tästä esimerkkinä on esittely, jossa kerrottiin kuvataiteilijan verkostoitumistaidoista. Ansioluettelon omistaja oli ihmeissään mistä tämä oli tullut ja esittelijä piti sitä itsestään selvänä, sillä luettelossa on monia näyttelyitä ulkomailla. Tästä tuleekin portfolioon kansainvälinen verkosto-osaaminen.

Oman osaamisen markkinointi

Olemme vähitellen pääsemässä pois oman osaamisen vähättelystä.  Taustalla kummittelee kuitenkin menneisyyden auktoriteettiusko, jossa meidän osaamisen määrittely on koululla ja työnantajalla. Miten esimerkiksi voi esitellä osaamista johon ei ole virallista koulutusta? Portfoliotyön filosofisena ulottuvuutena onkin omistajansa valta kertoa omasta osaamisestaan.

Tärkeää on myös päättää miksi tekee portfolion. Hyvien keskustelujen jälkeen päätettiin, että nyt selvitetään oma osaaminen itselle ja tälle ryhmälle. Omien taitojen markkinointi mahdollisille asiakkaille kääntää ajatukset asiakkaan tarpeisiin ja odotuksiin. Ensin on parasta nostaa esille omasta mielestä vahvimmat ja tärkeimmät osaamiset. Oman osaamisportfolion ja markkinointiin tarkoitetun nettisivun ero selkeytyi johdannon  jäävuorimetaforan avulla, jolloin markkinointi on vain jäävuoren huippu.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan kyse olisi johdannosta ja sitten jokainen jatkaisi työtä omillaan. Suunnitelmat muuttuivat päivän aikana ja päätimme jatkaa työtä kuukauden kuluttua.

IMG_1222Nyt jokainen on perustanut sähköisen portfolion blogialustalle ja lähtenyt suunnittelemaan sen rakennetta. Kuva on tietenkin tärkeä osa omaa tarinaa ja tässä on kuvataiteilija Janika Salonen  valokuvaaja Juha Tanhuan kohteena.

Ensi kerralla esitellään työn tuloksia ja sparrataan kaveria eteenpäin.  Tavoitteena on päästää menneestä ja kurkottaa tulevaan.

Advertisements

Published by

leenab10

senior lecturer in Cultural Management

2 thoughts on “Menneisyyden vanki vai tulevaisuuden toivo?”

  1. Kiitos käynnistäsi, keskusteuista lähti liikkeelle tärkeitä oivalluksia vähän joka iikalla, niin myös itselläni.
    Kotisivujen ja portfolion eroavaisuuksia ja yhtäläisyyksiä kurssin jälkeen miettineenä ihmettelin, miten onkaan jumittunut siihen, että osaamisen saa kirjata, mikäli joku muu on todennut sen.
    Mikäli tämä on se kynnys, joka jumittaa oman osaamisen kirjaamisessa, tuo ryhmässä tapahtunut keskustelu toistemme osaamisista auttoi jo hyvään alkuun havaitsemaan entistä tietoisemmin osaamisen alueita, jotka ovat kyllä olleet olemassa, vaikka eivät ole tulleet sanoitetuksi.

    Jatkopäivää odotellen 🙂

    Sari Karhu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s