Avoimuus pelottaa myös koulutuksessa, vaikka tietää sen olevan ainoa oikea tie

Avoin vain suljettu digitaalinen oppimisalusta on askarruttanut minua viime aikoina. Suljetut valmiit oppimisympäristöt ovat helppokäyttöisiä, mutta samalla tylsiä ja irrallaan muusta maailmasta.  Olen seurannut sivusta taitavia kollegoita sekä digitaalisen viestinnän hankkeita ja päätin yrittää sopivan ryhmän kanssa.

Pari viikkoa sitten alkaneen kulttuurituottajien täydennyskoulutuksen osallistujat lähtivät heti mukaan ja nyt he raportoivat ryhmänsä kehittämiskohteesta avoimesti koulutuksen omalla blogisivulla.  Vielä viikko ennen koulutuksen alkua oli tekemässä suljettua blogia, joka toimisi tavallisen virtuaalisen oppimisalustan tavoin.

Slide1

Tiesin, että avoin dokumentaatio inspiroi kirjoittamaan ja antaa mahdollisuuden kommentteihin ja yhdessä oppimiseen. Tieto siitä, että materiaali on kaikkien nähtävissä, auttaa ottamaan etäisyyttä ja miettimään viestintää. Tunne, varovaisuus ohjasi minua viime metreille. Mikä sai minut vielä epäröimään?

Kollegoiden avulla keräsin rohkeutta

Kollegat  Tuomas ja Markku digitaalisesta viestinnästä kuuntelivat, kyselivät ja katsoivat ymmärtävästi. Heidän virtuaalinen PROksi alusta on tarkoitettu opiskelijoiden, opettajien ja työnantajien avoimeksi kohtaamis- ja työskentelyfoorumiksi. Avoimuus on heidän hankkeensa kantava voima ja siinä he kuuntelivat minun selityksiä siitä, kuinka tämän koulutuksen osallistujat eivät ehkä haluaisi käyttää avointa sivustoa oman työnsä dokumentaatiossa. Ääneen sanottuina nämä olettamukset tuntutivat jälkeenpäin oudoilta ja koko koulutuksen periaatteiden vastaisilta. Jatkoin keskustelua aina tilaisuuden tullen muidenkin saman asian äärellä työskentelevien kollegoiden kanssa ja päätös avoimesta blogialustasta oli loppujen lopuksi ainoa mahdollinen.

Kun täydennyskoulutus alkoi, olin jo unohtanut epäröintini ja esittelin avoimen sivun hienona mahdollisuutena jakaa ryhmän osaamista ja ottaa mukaan keskusteluun myös muita. Jälkeenpäin huomasin, että kukaan ei protestoinut, ei edes näyttänyt epäilevältä. Innostus oli käsin kosketeltavissa ja kaikki olivat mukana. Epäilyn hetkiä varmaan tulee, mutta nyt on vain uskallettava.

Avoin alusta toimii siis jakamisen paikkana eikä erillistä raportointia tarvita. Keskustelua käydään myös suljetussa Facebook-ryhmässä ja ryhmät testaavat erilaisia alustoja omien suunnitelmien työstämiseen. Tekniikan kanssa “säätämiseen” vaatii kärsivällisyyttä, mutta virtuaalisissa verkostoissa työskentely on yksi koulutuksen tavoitteista ja olen varma, että tällä ryhmällä riittää huumoria tiukoissakin paikoissa.

Ai niin, blogin nimi on Tuottajat verkossa ja siellä kannattaa käydä katsomassa työn etenemistä.

Advertisements

Published by

leenab10

senior lecturer in Cultural Management

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s