Kuka lukee käsikirjoja tai oppaita, osa 2

Mikä saa sinut perehtymään käsikirjaan tai oppaaseen niin perusteellisesti, että muutat omaa toimintaasi? Kerroin edellisessä kirjoituksessani putkiaivoisesta juoksutreenistäni, jossa otin harjoitustaulukon juoksuoppaasta, toteutin sen ja juoksin maratonin. Tekstiä oli 100 sivua, mutta toiminnan sai aikaan tuo yhden sivun taulukko. Yhdellä silmäyksellä sain ohjeen, joka muokkasi toimintaani, kunnes olin saavuttanut tavoitteeni.

Kolmas lähde Nyt minulla on pöydälläni kolme opastavaa kirjaa, joita olen selannut ja pohtinut mikä niistä voisi muuttaa toimintaani. Kyse on Kolmannen lähteen julkaisuista, jotka sain mukaani heidän loppuseminaaristaan viime viikolla.  Kolmas lähde on jo viiden vuoden ajan kannustanut, tutkinut ja luonut työkaluja kulttuuri-, liikunta- ja nuorisoalojen yhdistyksille, jotta ne ryhtyisivät tuottamaan palveluita muun yhdistystoiminnan lisäksi. Vaikuttava hanke, jonka tulokset on paketoitu näiksi, ja muutamaksi muuksikin julkaisuksi.

Uuden luominen ei tapahdu yhden kehittäjän voimin

Erityisesti satasivuiset Handbook ja Casebook tulevat varmasti kuulumaan yhdistysten peruskirjastoon. Suosittelen niitä omille opiskeijoilleni, joiden opinnäytetyöt liittyvät yhdistysten tuottamiin palveluihin. Handbookin alussa on ohjeistus, jonka avulla voi alkaa tutustua tuhtiin tietopakettiin. Seurasin ohjetta lukea projektipäälliköiden ja yhdistyskehittäjien TOP-listoja ja tykästyin erityisesti Kirsi Airaksisen ohjeeseen tehdä kaikki hänen TOP-valinnat tehtäväksi ryhmätyönä tai vähintään pareittain (s. 120). Tämä ohje pätee mielestäni kaikkiin kehittämistehtäviin niin yhdistyksissä kuin muissakin organisaatiomuodoissa. Yksinäiset kehittäjät harvoin saavat aikaan pysyvää muutosta.  Käsikirja/Hankbook on hyvä sana näille kirjoille; ne on hyvä olla käden ulottuvilla.

Kolmannen lähteen tilaama Yhdistysten strategiaopas sen sijaan on helposti mukana kulkeva  kysymys- ja ohjeistuskokoelma. Runsas kuvitus ja jako Näe, Koe, Tee osioon miellytti heti. Kartat ja kompassi ovat kivaa kuvitusta, hyviä metaforeja. Taisin löytää oppaan, jonka tekijät ovat pohtineet samoja asioita kuin minäkin!  Oppaan pitää olla yksinkertainen, kolme asiaa on helppo muistaa ja matkametafora kuvaa hyvin yhteistä kehittämistä. Olisi tietenkin ollut kiva saada oma opas julkaistua, ennen kuin näin tämän, mutta samatyyppiset oivallukset syntyvät usein monessa paikassa yhtä aikaa. Juha Heikkala, Pekka Krook ja Helena Pekkarinen ovat niin kokeneita asiantuntijoita, että otan tämän varmistuksena siitä, että oppaani rakenne voi toimia.

Projektipäälliköiden yhteissuunnittelu
Tässä kuvassa kello on 15.45 ja tilan täyttää innokas uusien kehittämisideoiden pohdinta. Takana on iltapäivän luennot, monella koko päivän seminaari. Uskomatonta porukkaa!

Projektiarvioinnin oppaan sisältöä pääsin testailemaan projektipäälliköillä, Kolmannen lähteen loppuseminaarin jälkeen pidetyssä projektipäälliköiden yhteissuunnitteluiltapäivässä. Oli hienoa tavata tuttuja ja minulle uusia projektipäälliköitä. Erityistä mielenkiintoa herätti vastuukysymykset. Kuka on esimerkiksi vastuussa projektiarvioinnista? Toiset kokivat emo-organisaation tai ohjausryhmän olevan vastuussa siitä tai jos vastuu koettiin olevan itsellä, se saattoi tuntua lähinnä velvollisuutena. Samalla monissa hankkeissa tehdään päivittäistä oman toiminnan onnistumisen arviointia, mutta sitä ei mielletä samaksi asiaksi kuin virallista rajoittajan tai emo-organisaation arviontitoimintaa.

Seuraava askel onkin suunnitella kuinka rahoittajan, emo-organisaation ja hanketoimijoiden seuranta ja arviointi saataisiin entistä toimivammaksi kokonaisuudeksi.

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Published by

leenab10

senior lecturer in Cultural Management

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s