Mikä ihmeen moninaisuusosaaminen?

Meitä on moneksi ja se on tietenkin upeaa, kaunista ja rikasta. Tämän faktan kanssa emme kuitenkaan ole oppineet elämään, vaan katkomme toistemme kauloja erilaisten mielipiteiden, elämäntapojen ja arvojen takia. En kirjoita tätä kuitenkaan pohtiakseni yleistä maailman rauhaa tai kansainvälisen “intercultural dialog” merkitystä, vaan kyseessä on minulle ajankohtainen kehittämishanke, jossa tavoitteena on oppia hyödyntämään meidän moninaisuutta.

Monimuotoisuus

Hankkeen nimi on YAMK-koulutus vahvaksi TKI vaikuttajaksi ja siihen osallistuu 12 ammattikorkakoulua Suomesta. Tavoitteenamme on uudistaa ylempiä AMK-koulutuksia tuomalla moninaisuuden näkökulma osaksi kehittämistoimintaa. Tarkoituksena on saada työelämä ja koulutukset yhdessä oppimaan kuinka hyödynnämme yhteisöjensä moninaista osaamista.

Oma työni keskittyy työpakettiin 3, jonka nimi on Moninaisuusosaaminen tulevaisuuden työyhteisöjen kehittämisen työkaluksi. Hanke etenee ripeästi  ja tuloksia pitää esitellä jo vuoden 2015 lopussa. Onneksi meillä on aiheeseen perehtyneitä asiantuntijoita, kuten esimerkiksi meidän työpaketin vetäjä Liisa Timonen, joka on tehnyt väitöskirjan aiheenaan Kansainvälisty tai väisty.

Kulttuurituottajien moninaisuusosaaminen

Minun työlistallani on moninaisuusosaamisen opiskelun sisällyttäminen kulttuurituotannon ylemmän AMK:n opintosuunnitelmaan ja aikatauluihin. Tänään suunnittelen meidän johtamisen opettajan, Raija Grahnin kanssa Moninaisuuden johtamis-teemaista seminaaria helmikuulle 2015. Tässä mukana on erityisesti monialaisuus, sillä osallistujia tulee näillä näkymin ainakin musiikin ja viestinnän koulutuksista.

Kulttuurituottajat ovat lähtökohtaisesti tottuneet tekemään töitä monenlaisten ammattilaisten kanssa. Tuottajan on osattava tehdä töitä taiteilijoiden, kirjanpitäjien, puuseppien ja poliitikkojen kanssa. On osattava puhua taiteen, rahan ja tekniikan kieltä.

Mutta osaammeko hyödyntää erilaisuutta, tai siis moninaisuutta vai yritämmekö vain sietää sitä?

 

Advertisements

Published by

leenab10

senior lecturer in Cultural Management

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s