Mitä yhteistä on avantouinnilla ja päiväkirjan kirjoittamisella?

Uusi uljas vuosi on hyvä aloittaa suunnittelemalla tulevaa. Tänä vuonna valitsin oman päiväkirjani avaukseksi kuvan uintipaikastani. Taustalla olevat ihmiset ovat lähdössä retkiluistelemaan ja minä käyn pulahtamassa avannossa. Kasvihuoneen näköinen rakennelma laiturilla on tuulensuoja uimareille. Kuva on otettu pukuhuoneen vierestä.

Innostuin avantouinnista yli kymmenen vuotta sitten ja muutamia taukoja lukuunottamatta olen pulahdellut säännöllisesti kerran viikossa. Vuonna 2006 aloitin päiväkirjan kirjoittamisen, mutta sen pitämisessä en ole pitänyt taukoja. Tavallisesti harrastukset tulevat ja menevät, mutta näissä kahdessa ote on säilynyt, miksi? Sekä avantouinnin, että päiväkirjan kirjoittamisen jälkeen olo on kirkastunut ja rauhoittunut. Kumpaankaan ei mene paljon aikaa. Itse uintii menee noin 30 sekunttia, mutta viehän rantaan meno ja vaatteiden vaihto oman aikansa. Päiväkirjan kirjoittamisen, varsinkin omaan työhön liittyvän reflektoivan kirjoittamisen olen rajannut 7 minuuttiin kerta, minkä uskoisin olevan pitkäjänteisyyden salaisuus.

Olen kirjoittanut itsensä johtamisesta ja päiväkirjan kirjoittamisesta ennenkin, mutta aihe tuntuu ajankohtaiselta taas kun olen ohjeistanut uutta ylemmän AMK-tutkinnon opiskelijaryhmää kirjoittamaan koko vuoden kestävää oppimispäiväkirjaa. Suurin osa uuden vuoden lupauksista liittyy terveyteen, erityisesti fyysiseen terveyteen. Mitä jos lupaisikin pysähtyä ja pohtia maailman menoa pari kertaa viikossa seitsemän minuutin verran?

2 x 7 minuutin oppimispäiväkirja: kirjoittamishaaste vuodelle 2015!

Kunnon kohotukseen suositellaan esimerkiksi 25 minuuttia melko kuormittavaa liikuntaa kolme kertaa viikossa. Tässä selviää kirjoittamalla kaksi kertaa viikossa 7 minuutin ajan, Tärkeintä on pitkäjänteisyys ja säännöllisyys. Tavoite vaikuttaa yksinkertaiselta, eikä siihen mene kuin 52 x 14 minuuttia eli noin 12 tuntia vuodessa.

Viime vuoden oppimispäiväkirjoista jäi mieleeni monen oivallus lopussa siitä kuinka mielenkiintoista oli lukea mitä ajatteli tulevista opinnoista vuoden alussa ja kuinka vaikeiltakin tuntuvista asioista pääsi eteenpäin.  Oivalluksen hetket uhohtuvat helposti, jos niitä ei kirjaa ylös. Muutamat pohtivat kirjoittamisen jatkamista myös opintojen jälkeen.

“Ehkä tällaista päivyriä olisi hyvä pitää esim. töissä, jotta pystyisi tarkastelemaan objektiivisemmin omaa suhdetta työhön pitkällä aikavälillä. Onhan sielläkin vuoristoradan piirteitä havaittavissa silloin tällöin, ja päiväkirjan avulla syyt ja seuraukset olisi ehkä helpompi tunnistaa.” (2014)

Advertisements

Published by

leenab10

senior lecturer in Cultural Management

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s