Seminaarikuulumisia: Missä taidetta tarvitaan?

IMG_1997
Raquel Benmerguin seminaarivisualisointi

Osallistuin Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskus ja Näty  & Taiteen edistämiskeskuksen seminaariin taiteen hyvinvointivaikutuksista. Mieleen jäi erityisesti sosiaalialan näkyvyys osallistujien joukossa. Vielä kymmenen vuotta sitten kulttuuritoimijat istuivat vastaavissa seminaareissa keskenään. Terveyttä kulttuurista – työ on kantanut hedelmää ja kulttuuritoimijat työskentelevät myös hyvinvointisektorilla.

Olin mukana keskustelemassa kulttuurihyvinvoinnin rahoituksesta ja moni oli sitä mieltä, että vieläkään ostajat eli hyvinvointialan organisaatiot eivät löydä palvelun tuottajia. Ryhmää veti ansiokkaasti Susanna Ihanus, kulttuuriosuuskunta Kajeesta. Susanna on ollut kehittämässä luovan alan välittäjäorganisaation verkostomaista toimintamallia ja tietää, että välittäjiä tarvitaan. Tärkeää olisi myös tunnistaa laadukas kulttuurihyvinvointipalvelu? Tutkimustietoa on, mutta se olisi saatava helposti saatavaksi ja tekijöiden käyttöön. Keskustelun viimeiseksi kysymykseksi jäi miten kulttuurihyvinvointi osaksi sosiaalialan koulutusta?

Taidetta tarvitaan kaikkialla, mutta kuka maksaa viulut?

Kyllä me kaikki olimme yhtä mieltä siitä, että taidetta tarvitaan kaikkialla. Minulle heräsi kysymys siitä, milloin siihen tarvitaan palkattuja taiteilijoita ja välittäjiä. Huolimatta siitä kuinka tärkeästä asiasta on kyse, tarvitsee tekijä palkkansa ja jos kunta on palkan maksaja on vaikutus pystyttävä todentamaan. Onneksi läänintaiteilija Arttu Haapala pitää tämän keskutelun käynnissä.

Missä taidetta tarvitaan? seminaarista kannattaa lukea Tampereen yliopiston uutisten juttu Taide kuuluu yhteiskunnan jokaiseen ulottuvuuteen. Videotaltioinnit puheenvuoroista ovat jo katsottavissa täältä.

 

 

Advertisements

Published by

leenab10

senior lecturer in Cultural Management

One thought on “Seminaarikuulumisia: Missä taidetta tarvitaan?”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s