Pilvikriisi – ja kuinka selvisin siitä

Digitaalisten palveluiden välineviidakosta kriisin kautta tasapainoon.
Digitaalisten palveluiden välineviidakosta kriisin kautta eteenpäin.

Samaan aikaan kun meillä on oikeita kriisejä kuten pakolais- ja talouskriisi, havahduin omaan pikku pilvikriisiini. Kesäloman jälkeen työkoneelle oli ilmiintynyt sekä Google Driven, että Microsoftin SharePoint-linkit. Lueskelin ohjeita ja sain tunnukset toimimaan, mutta mikään ei toiminut yhtä hyvin kuin aikaisemmin käyttämäni Dropbox ja oman gmailini kautta käytetty Google Drive.

Pilvikriisini näyttäytyi dokumenttien etsimisenä ja seuraava aste oli ahdistus kun en osannut päättää mihin tallennan mitäkin. Vanha järjestys oli poissa.

Kuten yleensä, on helpottavaa jakaa ahdistus toisten kanssa. Tunnustettuani pilvikriisini löysin muita vertaisia, jotka ihmettelivät mihin eri työryhmien muistiot on tallennettu. Ymmärsin olevani vakavan asian äärellä kun huomasin, että moni ei edes tiennyt olevansa pilvikriisissä.

Ammattilainen valitsee tarkkaan pilvipalvelunsa 

Onneksi olimme kutsuneet kollegan digitaalisesta viestinnästä kertomaan heidän hyvistä käytännöistä erilaisten digitaalisten alustojen kanssa. Siinä kun me “tavalliset” digiajan ihmiset käytämme vanhaa sähköpostia, intranettiä, Moodle-oppimisalustaa, Skypeä, Lynchiä, Dropboxia, Facebookia, Google Drivea jne. he käyttävät Googlen palveluita ja Facebookia. SIIS kahta välinettä! Sähköposti on kuulemma käytössä vain erityistapauksissa.

Kokosin itseni ja valitsin tutun Google Driven, mutta virallisen työsähköpostin kautta. Olemme myös sopineet yhden hankkeen kaikkien toimijoiden kanssa pitäytyä samassa paikassa. Onneksi Googlen pilvi sopi kaikille, eikä meidän ole tarvinnut käydä raskaita periaatteellisia keskusteluita. Jostain syystä digitaalisest palvelut ovat nykyään kuin ruokavalio, joka jakaa ihmiset erilaisiin heimoihin.

Ammattilaisten neuvoa seuraten päätin keskittyä jakamaan ja yhteiskirjoittamaan dokumentteja Drivessa. Näin rauhoitan tilanteen pilvikriisin jälkeen ja sitten monipuolistaa valikoimaa vähitellen ja tietoisesti.

Advertisements

Published by

leenab10

senior lecturer in Cultural Management

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s