Toisen kuunteleminen on aikamme radikaalein teko

Mielipide on usein kuin kutsu taisteluun. Ennen kuin toisen lause on kunnolla loppu, tulee mieli argumentoida vastaan ja sitten jatketaan juupas eipäs väittelyä. Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen  101 kaikkien puolesta näyttelyssä Taidehallissa on kuitenkin kuuntelun paikka, ei väittelyn. Kirjoitin  viime viikolla tästä näyttelystä, joka pakotti minut istumaan hiljaa ja kuuntelemaan erilaisia mielipiteitä. Tänään osallistuin näyttelyn yhteydessä järjestettyyn tilaisuuteen  Opastettuja retkiä mielipideviidakkoon, johon taiteilijat olivat kutsuneet paikalle kolme yhteiskunnallista toimijaa ja ajattelijaa: Anna-Stina Nykänen, Helsingin Sanomien toimittaja ja kolumnisti, Outi Kuittinen, tutkija, ajatushautomo Demos Helsinki ja Noora Dadu, näyttelijä ja ohjaaja.

Mielipide perustuu omakohtaiseen kokemukseen

Aivan kuten edelliselläkin kerralla, oli todella kiehtovaa kuunnella ihmisten mielipiteitä. Tilaisuuden “oppaat” kertoivat millä perustein he valitsivat aiheet ja henkilöt. Anna-Stina Nykänen lähti journalistina kaivelemaan kysymyksiä, joista hän arveli jo tietävänsä kaiken. Näinhän me usein toimimme. Luulemme tietävämme kuka on mitäkin mieltä. Ensimmäiseksi teemaksi hän otti väittämän nr. 13: Homo- ja lesbopareilla tulisi olla oikeus adoptiolapsen hankkimiseen. Mielipiteen kertojiksi Nykänen valitsi kolme samaa mieltä olevaa henkilöä, joita hän ei olisi uskonut olevan asian puolesta. Ei siis yhtään nuorta aikuista pääkaupunkiseudulta, vaan kaksi vanhempaa henkilöä kaukana kehä kolmoselta sekä yhden maahanmuuttajataustaisen miehen. Yksi puolsi asiaa vedoten omaan rakkaudettomaan kotiinsa, toinen kertoi sotalapsikokemuksistaan ja kolmas perusteli vähemmistön oikeuksilla. Kaikki olivat siis saman asian puolella, vaikka perustelut olivat erilaisia.

Omat kokemukset muovaavat mielipiteitämme ja tässä teoksessa taiteilijat ovat menneet ihmisten kotiin ja antaneet heidän perustella mielipiteitään kaikessa rauhassa omana itsenään. Kukaan kuulemistani henkilöistä ei perustellut mielipidettään tutkimustuloksilla. Tutkija Outi Kuittinen kysyikin oivaltavasti miksi mielipiteet eivät herättäneet raivoa vaan lähinnä uteliaisuutta. Vaikeahan siinä on raivostua videolle, mutta ei se ollut vain sitä. Olen itse hikeentynyt monta kertaa ajankohtaisia keskusteluja katsellessani, mutta silloin kuuntelenkin asiantuntijoita ja ihmisiä, jotka on valittu edustamaan jotain tiettyä ryhmää. Tässä teoksessä ihmiset vain ovat ja kertovat omista mielipiteistään omassa olohuoneessaan.

Mitä uutta näissä henkilökohtaisissa tarinoissa sitten on?

Tummat hahmot edessä ovat taiteilijat Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen sekä toimittaja Anna-Stina Nykänen.
Tummat hahmot edessä ovat taiteilijat Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen sekä toimittaja Anna-Stina Nykänen.

Media on pullollaan henkilökohtaisia tarinoita. Toinen toistaan ihmeellisempiä, rankempia ja koskettavia. Mielipiteet ruuan terveellisyydestä, palkoista, eutanasiasta, korruptiosta, aseiden omistamisesta, onnellisuudesta jne. esitetään tavallisesti tilastojen kyljessä muutaman ihmisen suulla. Tämän teoksen mielipiteet tekevät uteliaiksi, koska jokainen sadasta henkilöstä on oma itsensä vailla asiantuntijan tai “edustajan” viittaa.

Pitäsikö nyt töissä unohtaa tutkimukset ja vedota omiin lapsuuden kokemuksiin? Ei taida onnistua, mutta selvästi tarvitsemme paikkoja, joissa saa tulla yhteen ja siihen autetaan yhtä empaattisesti ja avoimesti kuin tässä.

Toisen kuunteleminen on aikamme radikaalein teko ja sadan henkilön mielipiteitä pääseen kuuntelemaan vielä 22.11.2015 asti.

Advertisements

Published by

leenab10

senior lecturer in Cultural Management

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s